loader-img
loader-img-2
بنر بالا - خرید قسطی
پاتوق کتاب
بهترین کتاب ها برای قوی شدن در زندگی

بهترین کتاب ها برای قوی شدن در زندگی

زندگی همه ما سرشار از چالش‌هایی است که برخی از آنها قابل پیش‌بینی است و برخی دیگر کاملاً غیر منتظره رخ می‌دهد. نحوه مواجه‌شدن ما با این چالش‌ها می‌تواند احوالات و روحیات ما را بهبود ببخشد و زندگی را برای ما معنا کند.
سؤال این است که آیا می‌توان تاب‌آوری، پشتکار و کنترل هیجانات را آموخت؟ خوشبختانه، علم شناختی و روان‌شناسی نشان می‌دهد که ما می‌توانیم ذهن خود را برای قوی‌تر شدن آموزش دهیم، همان‌طور که بدن خود را آموزش می‌دهیم.
 کتاب‌ها می‌توانند ابزار قدرتمندی در این مسیر باشند. کتاب‌ها بینش‌هایی را ارائه می‌دهند که به ما کمک می‌کنند تا از طریق ابزارهای عملی و تغییر نگرش خود نسبت به جهان پیرامون، بتوانیم در زندگی قوی‌تر شویم.

چگونه تاب آوری داشته باشیم؟

در اینجا سه دیدگاه اساسی در مورد چگونگی ایجاد سرسختی ذهنی و پیشرفت در یک دنیای غیر قابل پیش‌بینی را برای شما توضیح می‌دهم و سپس به معرفی کتاب‌هایی در این زمینه می‌پردازم.

1. علم تاب آوری: چگونه وقتی زندگی سخت می‌شود قوی بمانیم؟

«تاب‌آوری» (Resilience)، مفهومی مهم و جذاب در روان‌شناسی و علوم‌شناختی است و به توانایی مغز ما برای پذیرش واقعیت‌ها اشاره دارد. اگر بخواهم بیشتر توضیح دهم، در واقع تاب‌آوری، همان انعطاف‌پذیری ما در شرایط و موقعیت‌های مختلف است، به‌گونه‌ای که حتی افراد تاب‌آور، توانایی رشد در پیچ‌وخم‌های سخت را نیز دارند. تاب‌آوری با انعطاف‌پذیری مغزی ارتباطی تنگاتنگ دارد.
تعریف علمی‌تر تاب‌آوری، توانایی سازگاری، رشد و حتی یافتن معنا در موقعیت‌های دشوار است. علم شناختی نشان می‌دهد که افراد تاب‌آور تمایل به پیشروی در هر شرایطی را دارا هستند.

لازم است که برای فهم بیشتر مفهوم تاب‌آوری به دو نظریه توجه کنید: 
•    بازسازی شناختی (Cognitive Reframing):
افراد تاب‌آور به‌جای دیدن مشکلات به‌عنوان موانع شکست، آن‌ها را چالش‌هایی برای رشد می‌بینند. این روش که در درمان شناختی - رفتاری (CBT) نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، کمک می‌کند تا موقعیت‌های منفی را از زوایای مثبت‌تر بررسی کنیم.
•    طرح‌واره‌های ذهنی (Cognitive Schemas):
تجربیات گذشته و باورهای ما نقش مهمی در میزان تاب‌آوری دارند. افرادی که طرحواره‌های منفی (مانند “من همیشه شکست می‌خورم”) دارند، تاب‌آوری کمتری نشان می‌دهند. در مقابل، داشتن طرحواره‌های مثبت و البته واقع‌بینانه کمک می‌کند که در برابر مشکلات مقاوم‌تر باشیم.
تاب‌آوری یک ویژگی ذاتی نیست؛ بلکه یک مهارت است که می‌توان آن را آموخت و پرورش داد. با درک بهتر عملکرد مغز و استفاده از تکنیک‌های شناختی، می‌توانیم زندگی‌ای پر از چالش را با ذهنی قوی‌تر و آرام‌تر پشت سر بگذاریم.

کتاب‌های تاب‌آوری می‌تواند داستان‌های زندگی واقعی افرادی باشد که بر مشکلات شدید غلبه کرده‌اند و یا تکنیک‌های روان‌شناختی برای ایجاد قدرت ذهنی را بررسی کند.

2. هنر استقامت: چگونه وقتی همه چیز غیر ممکن و سخت به نظر می رسد به راه خود ادامه دهیم؟

زندگی فقط نجات پیداکردن از مشکلات نیست؛ بلکه پیشروی و روبه‌جلو رفتن نیز مهم است. استقامت با عواملی مثل انگیزه، داشتن دیسیپلین و نظم شخصی و سرسختی ارتباطی مستقیم دارد. فرد مقاوم توانایی متعهد ماندن به اهداف بلندمدت را دارد.
تحقیقات در روان‌شناسی رفتاری نشان می‌دهد که احتمال موفقیت افرادی که سطح هوش به علاوه پشتکار بالاتری دارند نسبت به افرادی که تنها هوش یا استعداد بالاتری دارند، بیشتر است. این به این دلیل است که آنها بیش از آنکه بر هوش خود تکیه کنند بر تلاش و استقامت خود تکیه می‌کنند. در واقع ایجاد عادات شخصی کمک شایانی به استقامت در مسیر می‌کند.

3. کنترل هیجانی و عاطفی: درک خود و کنترل جهان درونی انسان

قدرت در زندگی فقط مربوط به استقامت بیرونی نیست، بلکه به ثبات درونی نیز بستگی دارد. هوش هیجانی نقش مهمی در نحوه پاسخگویی ما به چالش‌ها، تصمیم‌گیری و تعامل با دیگران دارد. تحقیقات در علوم اعصاب شناختی و هیجانات نشان می‌دهد که توانایی ما برای مدیریت احساسات با مناطقی از مغز مانند قشر جلوی مغز و آمیگدال مرتبط است. وقتی یاد می‌گیریم چگونه با احساسات خود روبه‌رو شویم و به آنها پاسخ دهیم، توانایی بالاتری برای سازگاری با محیط را داریم. پر واضح است که منظور از سازگاری، بی‌تفاوت بودن به شرایط سخت نیست؛ بلکه در عین انکارنکردن واقعیت‌ها، فرد می‌تواند خود را مدیریت نماید.

ایجاد سرسختی ذهنی و قوی‌شدن در زندگی یک فرایند مادام‌العمر است. زندگی و جهان همیشه انسان را به چالش خواهد کشید و پیروزترین افراد کسانی هستند که بتوانند با بینشی متفاوت به جهان پیرامون خود بنگرند و از سختی‌ها عبور کنند.
ما در این مقاله سعی داریم کتاب‌هایی معرفی کنیم که به افزایش توانمندی شما در مواجهه با ناملایمت زندگی کمک کند.

10 کتاب برای قوی شدن و افزایش تاب آوری

1. کتاب سیلی واقعیت: چگونه می توان هنگام مواجهه با سختی های زندگی، رضایت مند بود؟

«راس هریس» نویسنده کتاب «سیلی واقعیت»، یکی از فعالان و پژوهشگران این حوزه است که حتی دانسته‌های خود را نیز از طریق ویدئوهایی در فضای مجازی منتقل می‌کند. وی برای اولین‌بار کتاب «سیلی واقعیت: چگونه می توان هنگام مواجهه با سختی های زندگی، رضایت مند بود» را در سال 2012 منتشر نمود. در این کتاب تمایز بین واقعیت و حقیقت بسیار مورد توجه است. افراد زمانی که با یک حقیقت دردناک مواجه می‌شوند، دو راه دارند، یا از آن فرار کنند، یا آن را بپذیرند و با مسئله مواجه شوند. قاعدتاً راه اولی بسیار آسان است. عموم افراد فرارکردن از موقعیت را به مقاومت ترجیح می‌دهند؛ اما در فرار، مزایا و رشدی وجود ندارد. عموماً با فرار از مشکلات، آن مشکل با قدرتی بیشتر به‌سوی ما هجوم خواهد آورد. واقعیت همیشه سیلی خود را بر صورت ما خواهد کوبید؛ ولی واکنش ما چیست؟ چگونه واکنش خود را به واقعیتی که برایمان آزاردهنده است نشان می‌دهیم؟ آیا واکنش ما موجب پیشرفت ما می‌شود یا پسرفت؟ چگونه با واقعیت روبه‌رو می‌شویم؟
کتاب «سیلی واقعیت» بسیار فراتر از توضیحات داده شده است. راس هریس نه‌تنها مطالبی جذاب و کارآمد را در کتاب خود بازگو کرده، بلکه آن را به زبانی ساده نگاشته است.
کتاب «سیلی واقعیت: چگونه می توان هنگام مواجهه با سختی های زندگی، رضایت مند بود» توسط انتشارات سایه سخن با ترجمه مهدی اسکندری منتشر شده است.

 

2. کتاب سهل گرایی

کتاب «سهل گرایی» همان‌طور که از نامش مشخص است، به بررسی مفاهیمی برای آسوده‌کردن فرایندهای زندگی می‌پردازد. شاید با خود بپرسید که چگونه قرار است این اتفاق بیفتد؟ چگونه می‌شود چیزهای پیچیده را آسان‌تر جلوه داد؟
کتاب «سهل گرایی» نوشته «گرگ مک کیون» به همین موضوع پرداخته است؛ اینکه چگونه در حالتی آسان اهداف را دنبال کنیم و برای برداشتن هر قدم در زندگی احساس خستگی و فرسودگی نکنیم؟
این کتاب مناسب همه کسانی است که فرسودگی شغلی و سختی‌های زندگی به آنها فشار می‌آورد. توصیه می‌شود این کتاب در کنار کتاب «اصل‌گرایی» خوانده شود.
اگر به دنبال آن هستید که نظریات و راه‌هایی برای ساده‌کردن اهداف و زندگی بخوانید و مقاومت و قدرتتان را در زندگی افزایش دهید، «کتاب سهل گرایی» ابزارها و دیدگاه‌های خوبی در اختیار شما قرار می‌دهد.
این کتاب توسط فرزانه حاج خلیلی در نشر میلکان ترجمه شده و سپس به چاپ رسیده است.
از این کتاب دو ترجمه دیگر نیز در بازار موجود است که با عنوان های «بی دردسر» و «به همین سادگی» منتشر شده است.

 

3. کتاب آرامش

سال‌های سال است که در فهرست کتاب‌های ترجمه شده در ایران نام «آلن دوباتن» به گوش میرسد. او که دکترای فلسفه خود را از دانشگاه هاروارد در رشته فلسفه گرفته است، تمام تلاش خود را به کار گرفته تا مفاهیم فلسفی را با زندگی روزمره انسان درآمیزد و می‌توان گفت که در این هدف موفق است.
«کتاب آرامش» یکی از کتاب‌های خوب آلن دوباتن است که به موضوع آرامش در روابط می‌پردازد. درواقع آلن دوباتن معتقد است که بسیاری از اضطراب‌ها، ناراحتی‌ها و پریشانی‌های ما به بینش ما نسبت روابط بستگی دارد. با نگاهی به فهرست کتاب نیز می‌توان متوجه شد که تمرکز کتاب آرامش بر روی روابط انسان‌ها با یکدیگر است؛ چه روابطی که زوج‌ها با یکدیگر دارند و چه روابط دوستانه.
اگر به دنبال تعریفی جدید و متفاوت از آرامش هستید که با شعارهای سطحی روبه‌رو نباشید، کتاب آرامش را حتما بخوانید. 
این کتاب توسط محمد کریمی در انتشارات کتابسرای نیک منتشر شده است.

 

4. کتاب دمی آرام گیر و فرزانه شو

کتاب «دمی آرام گیر و فرزانه شو» کتابی است که با جملاتی آموزنده به شما می‌آموزد که آرامش را چگونه بیابید. شاید در ابتدا برای شما نیز عجیب باشد که چگونه جملات آموزنده می‌تواند آرامش را در من ایجاد کند؟ باید بگوییم که نویسنده کتاب یعنی هیمن سونیم که روزی یک راهب بوده است، به‌خوبی توانسته از طریق این جملات جنبه‌های مختلفی از ناآرامی و اضطرابی که در زندگی تجربه می‌کنیم را بررسی کند.
نام اصلی کتاب «دمی آرامگیر و فرزانه شو»، The Things You Can See Only When You Slow Dow است. که به معنای آن است که شما فقط وقتی آرام هستید و می‌توانید آرامش خود را حفظ کنید، چیزهایی خواهید دید که در پریشانی، سرعت و شلوغی درک نخواهید کرد.
این کتاب با ترجمه نازنین فیروزی در نشر میلکان به چاپ رسیده است.

 

5. کتاب بهتره با یکی حرف بزنی

وقت آن است که کتاب و لیوان چای خود را در دست بگیرید و با کتاب «بهتره با یکی حرف بزنی» به گوشه‌ای دنجی بروید و برای لحظاتی لذت آرامش را حس کنید.
کتاب «بهتره با یکی حرف بزنی» به قلم لوری گاتلیب، روایت‌هایی از رابطه‌ی بین بیمار و درمانگر است که داستان‌هایی حقیقی دارد. در این کتاب با بررسی داستان زندگی هر مراجع، ابعاد مختلفی از انسان برای شما آشکار می‌شود که نه‌تنها بسیار لذت‌بخش است؛ بلکه چیزهایی به شما خواهد آموخت که توانمندی و مقاومت شما در زندگی را بیشتر خواهد کرد.
کتاب «بهتره با یکی حرف بزنی» از پرفروش‌های نیویورک تایمز است که از استقبال بسیار زیادی برخوردار شده است.
البته این کتاب ماهیت داستانی ندارد و با زبانی ساده و طنز و پیوند با زندگی مراجعان، لذت عمیقی را بر جان شما می‌نشاند.
این کتاب با ترجمه مریم ترابی‌نیا در نشر خوب به چاپ رسیده است.

 

 

6. کتاب چگونه کمالگرا نباشیم؟

«استفان گایز» که به دلیل نوشتن کتاب «خرده عادت ها» بسیار معروف است، کتاب دیگری با عنوان «چگونه کمال‌گرا نباشیم» را در کارنامه خود دارد که این کتاب نیز راهی به‌سوی موفقیت و تغییر در زندگی شما ایجاد می‌کند. هدف این کتاب آن است که شما به‌سوی خودباوری و مقابله با ترس‌ها قدم بردارید؛ زیرا کمال‌گرایی از عدم خودباوری و ترس ناشی می‌شود.
او در این کتاب به بررسی دغدغه‌ها و موانع فکری افراد کمال‌گرا می‌پردازد و سعی می‌کند با راه‌حل‌هایی کاربردی راه مقابله با آن را به شما نشان دهد. 
از آن جایی که کمال‌گرایی دیوار بزرگی برای پیشرفت است و همچنین زندگی را به کام انسان تلخ کرده و آرامش را از او می‌رباید، این کتاب می‌تواند به شما کمک کند تا این دیوار را به‌مرور از جلوی راه خود بردارید و مقاومت خود را در برابر ناملایمات و نقص‌ها افزایش دهید.
این کتاب توسط نرگس محمدی در انتشارات شمشاد ترجمه و سپس به چاپ رسیده است.

 

7. کتاب تاب ‌آوری (مجموعه مهارت‌های زندگی دانشگاه هاروارد)

فرخ بافنده که نام خود را در این کتاب با نام مترجم منتشر کرده ‌است، در واقع فردی است که به جمع‌آوری این کتاب پرداخته است. او با جمع‌آوری 6 مقاله مهم از نشریه هاروارد بیزینس ریویو به بررسی این موضوع پرداخته است که افراد تاب‌آور و قوی چگونه در برابر ناملایمات زندگی تاب می‌آورند و فراتر از ناملایمات و مصیبت‌ها هستند.
این کتاب به طور ویژه به ناملایمات محیط کار و سختی‌های آن پرداخته است و به تمام افرادی که در محیط کار دچار تنش‌های زیادی در هر سمت و جایگاهی هستند، بسیار توصیه می‌شود. اگرچه این کتاب می‌تواند برا همه افراد نیز مفید باشد.
کتاب «تاب آوری» در انتشارات پندار تابان به چاپ رسیده است.

 

8. کتاب هنر ظریف بی خیالی

کتاب «هنر ظریف بی خیالی» از «مارک منسن» به ما یاد می‌دهد که آرامش واقعی در بی‌خیالی مطلق نیست، بلکه در انتخاب آگاهانه این است که به چه چیزهایی اهمیت بدهیم و چه چیزهایی را نادیده بگیریم. منسن تأکید دارد که ما نباید برای هر چیزی ارزش قائل شویم.
این نگرش باعث می‌شود مقاومت ذهنی ما بیشتر شود؛ یعنی بتوانیم ذهن خود را جهت‌دهی کنیم تا مقاومت درونی ما از هم نشکند و به‌خاطر توجه به چیز‌هایی که برای ما اهمیتی ندارد دچار فروپاشی نشویم.
در نهایت، آرامش در گرو انتخاب‌های آگاهانه است؛ اینکه بدانیم کدام مشکلات ارزش جنگیدن دارند و کدام‌ها را باید رها کنیم. این همان هنر بی‌خیالی است؛ یعنی پذیرفتن ناملایمات و تمرکز بر اولویت‌های واقعی.
«هنر ظریف بی خیالی» با ترجمه میلاد بشیری در انتشارات میلکان به چاپ رسیده است.

 

9. کتاب ایکیگای: اسرار ژاپنی ها برای یک زندگی طولانی و شاد

«ایکی گای»، مفهوم ژاپنی "دلیل برای زندگی" است و این دلیل چیزی فراتر از داشتن شغل یا علاقه است. این مفهوم می‌گوید که وقتی فردی هدفی عمیق و شخصی دارد، حتی در شرایط سخت نیز انگیزه‌اش را حفظ می‌کند. کسانی که ایکی گای خود را پیدا کرده‌اند، شکست‌ها را موانعی موقت می‌بینند، نه پایان راه.
وقتی معنای روشنی برای زندگی داشته باشیم، تاب‌آوری ما افزایش پیدا می‌کند. تصور کنید یک پزشک که ایکیگای او کمک به دیگران است، در شرایط سخت شغلی تسلیم نمی‌شود، چون می‌داند تلاشش ارزشی فراتر از مشکلات روزمره دارد. همین اصل برای هر کسی که مأموریتی برای خود تعریف کرده باشد، صادق است.
کتاب «ایکیگای» به ما کمک می‌کند از بحران‌ها عبور کنیم، چون ذهنمان روی چیزهای مهم‌تر متمرکز می‌شود. وقتی بدانیم چرا باید ادامه دهیم، توانایی ما برای تحمل سختی‌ها و عبور از موانع افزایش می‌یابد. در نهایت، ایکیگای یعنی داشتن دلیلی برای ادامه‌دادن، و همین دلیل، قوی‌ترین سلاح ما در برابر مشکلات زندگی است.
این کتاب توسط هکتور گارسیا و فرانچسک میرالس به نگارش در آمده است و با ترجمه شراره معصومی در انتشارات نسل نواندیش به چاپ رسیده است.

 

10. انسان در جست و جوی معنا

«ویکتور فرانکل»، روان‌پزشک و نویسنده کتاب «انسان در جست‌وجوی معنا»، در سخت‌ترین شرایط ممکن یعنی اردوگاه‌های کار اجباری نازی‌ها برای مدتی طولانی زندگی کرده است. او در میان مرگ، گرسنگی و شکنجه، به این نتیجه رسید که چیزی که باعث بقای انسان می‌شود، فقط قدرت جسمی نیست، بلکه داشتن معنا در زندگی است.
فرانکل مشاهده کرد که کسانی که معنایی برای زندگی‌شان دارند، حتی در بدترین شرایط هم مقاومت می‌کردند. آن‌ها به امید دیدن دوباره عزیزانشان، تکمیل یک کار ناتمام، یا کمک به دیگران زنده می‌ماندند. برعکس، کسانی که هیچ دلیلی برای ادامه‌دادن نمی‌دیدند، خیلی زود تسلیم ناامیدی می‌شدند.
این دیدگاه، تاب آوری را به چیزی فراتر از تحمل سختی تبدیل می‌کند. تاب‌آوری زمانی رخ می‌دهد که بتوانیم در رنج معنا پیدا کنیم و در آن زمان است که دیگر شکست‌ها و سختی‌ها ما را خرد نمی‌کنند. درسی که فرانکل به ما می‌دهد این است که درد و رنج در زندگی اجتناب‌ناپذیرند، اما اگر بتوانیم در آن‌ها معنا ببینیم، هیچ‌چیز قادر نخواهد بود ما را از پا دربیاورد.

به قلم «مهدیه فرجی»

کتاب‌های معرفی شده در این مطلب را می‌توانید با کد تخفیف: blog1 از سایت پاتوق کتاب تهیه کنید.


 

ثبت دیدگاه

دیدگاه کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی برای "بهترین کتاب ها برای قوی شدن در زندگی" می نویسد
۷ روز ضمانت بازگشت وجه ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
ضمانت اصالت کالا ضمانت اصالت کالا
۷ روز هفته ۲۴ ساعته ۷ روز هفته ۲۴ ساعته
امکان پرداخت در محل امکان پرداخت در محل
امکان تحویل در محل امکان تحویل در محل
طراحی فروشگاه اینترنتی توسط آلماتک