تاریخ ایران
تاریخ اسلام
تاریخ معاصر
تاریخ جهان
سفر در تاریخ با بهترین کتابهای تاریخی
تاریخ چیزی فراتر از مجموعهای از حوادث و رویدادهای مختلف است. در واقع میتوان گفت که تاریخ داستان زندگی بشریت را روایت میکند. ظهور و سقوط امپراتوریها، انقلابهای فرهنگی که موجب تغییر در مسیر ملتها شد و داستان افرادی که میراثهای ماندگاری از خود بر جای گذاشتند، درسها و مفاهیم عمیقی را در خود جای داده است. تاریخ یعنی پیشینه ما. تاریخ میتواند به ما بگوید که چه کسی بودهایم و چرا در حال حاضر اینگونه هستیم. بسیاری از رویدادها در تاریخ ثبت شدهاند. درک تاریخ به ما این امکان را میدهد تا جهان امروز را درک کنیم، با گذشته ارتباط برقرار کنیم و بینشی در مورد آنچه در آینده ممکن است داشته باشیم به دست آوریم.
ما به تاریخ نیاز داریم؛ زیرا باید از آن بیاموزیم و دگرگونی را از تاریخ آموزههای تاریخی و تجربیات گذشته ایجاد کنیم. به همین دلیل مجموعهای از معروفترین و تاثیرگذارترین کتابهای تاریخ از سراسر جهان را بهدقت گردآوری کردهایم که آثاری کلیدی در تاریخ ایران و جهان هستند. کتابهای تاریخی دروازهی سفر ما بهسوی زمانهای دیگر است.
چرا تاریخ مهم است؟
کتابهای تاریخی چیزی بیش از تصور ما از تاریخ است. ما همیشه در دوران مدرسه با تاریخ بهگونهای مواجه شدهایم که گویی از کمترین اهمیت برخوردار است؛ اما واقعیت آن است که تاریخ پیامآور زندگی و جهان امروز ماست. تاریخ درک ما از زمان حال را شکل میدهد و درسهای ارزشمندی برای آینده ارائه میدهد. کتابهای تاریخی بینشهای مهمی را در مورد چگونگی تکامل جوامع، چرایی ظهور و سقوط امپراتوریها و چگونگی تأثیر جنبشهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بر دنیای امروزی که در آن زندگی میکنیم به ما ارائه میدهند.
بهعنوانمثال، کتاب «اسلحه میکروب و فولاد» از جرد دایموند به بررسی عوامل محیطی و جغرافیایی میپردازد که به برخی از تمدنها اجازه سلطه بر دیگران را میدهد و همین عوامل محیطی و جغرافیایی سیر تاریخی را شکل میدهند. دایموند معتقد است که دردسترسبودن منابع در بعضی از نقاط جغرافیایی محرکهای اولیه شکلگیری تمدنها شد. دایموند خوانندگان را مجبور میکند تا در مفروضات قدیمی خود درباره ماهیت قدرت و پیشرفت تجدید نظر کنند.
همچنین کتاب «انسان خردمند، تاریخ مختصر بشر» نوشته یووال نوح هراری، خوانندگان را به چالش میکشد تا به تاریخ بشر از منظری وسیعتر بنگرند و رشد گونه انسانی و تکامل بشریت را بنگرند. کار یووال نوح هراری به لحظات کلیدی که مسیر بشریت را شکل داده است، میپردازد و آن را برجسته میکند و نگاهی قابل تأمل به اینکه از کجا آمدهایم و به کجا میرویم ارائه میدهد.
بهترین کتابهای تاریخی جهان
تاریخ جهان سرشار از داستان های مختلف از امپراتوری های بزرگ، جنبش های اجتماعی و لحظات مهمی است که مسیر بشریت را شکل داده است. این کتابها به خوانندگان درک عمیقتری از مسیر شکلگیری تمدن خواهند داد.
کتاب «انحطاط و سقوط امپراتوری روم» نوشته ادوارد گیبون
شاهکار ششجلدی ادوارد گیبون یکی از مشهورترین آثار در زمینه تاریخ است. گیبون سقوط یکی از بزرگترین امپراتوریهای تاریخ را روایت میکند و نهتنها عوامل خارجی مانند تهاجمات و حملههای دشمن بلکه مشکلات داخلی، فساد و ضعیفشدن فضیلتهای اجتماعی را نیز بررسی میکند. کار او منبعی حیاتی برای درک آسیبپذیری امپراتوریها و حکومتها است.
کتاب "تاریخ آمریکا" اثر هاوارد زین
هاوارد زین در کتاب تاریخ آمریکا به طور ویژه به گروههایی که در آمریکا به حاشیه رانده شدهاند میپردازد. زین بهجای تمرکز بر نخبگان سیاسی و مردان بزرگ، تاریخ را از منظر مردم عادی (کارگران، زنان، بردهداران و بومیان آمریکا) که صدایشان اغلب از روایتهای تاریخی حذف میشود، بررسی میکند. خواندن این کتاب برای هر کسی که به دنبال درک جامعتری از تاریخ آمریکا است ضروری است.
کتاب "راه های ابریشم" نوشته پیتر فرانکوپن
کتاب راههای ابریشم خوانندگان را به مسیرهای تجاری باستانی میبرد. جایی که اروپا و آسیا را به هم متصل میشد. این کتاب اهمیت جاده ابریشم را در شکلدادن به تاریخ جهانی برجسته میکند. از طریق جاده ابریشم، تجارت، فرهنگ و مذهب در سراسر قارهها جریان یافت و به شکلگیری و انتقال تمدن از شرق به غرب کمک کرد. کار فرانکوپن دیدگاه تازهای را در مورد پیوستگی تاریخ جهان ارائه میدهد.
کتابهای تاریخی بسیاری در جهان وجود دارد که نهتنها از اعتبار خوبی برخوردار است؛ بلکه اطلاعات جامعه و کاملی را به شما ارائه میدهد. از دیگر کتابهای تاریخی معروف جهان میتوان به کتابهای تاریخ ملل از پیتر فورداتو، تاریخ تاریخها نوشته جان بارو، تاریخ جهان اثری از ارنست گامبریج، صلحی که همهی صلحها را بر باد داد نوشته دیوید فرامکین، جنگهای صلیبی به روایت اعراب از امین معلوف، دگرگونی بزرگ از کرن آرمسترانگ و کتاب استالین از ادوارد رادزینسکی اشاره نمود. کتابهای تاریخی همهی فرهنگها، مناطق جغرافیایی از غرب تا شرق را در بر میگیرد و میتواند شما را با سرگذشت زیسته جهان درگیر کند.
بهترین کتاب های تاریخی ایران
تاریخ ایران مانند بسیار از تاریخها و تمدنهای دیگر جهان، غنی و متنوع است. ایران بهعنوان مرکز یکی از کهنترین تمدنهای جهان، نقش محوری در شکلدهی چشماندازهای فرهنگی، سیاسی و مذهبی خاورمیانه و فراتر از آن یعنی کل جهان داشته است. این کتاب ها نگاهی جامع به تاریخ ایران، از امپراتوری های باستانی تا امروز به خوانندگان ارائه میدهند.
«شاهنامه» اثری فاخر از فردوسی
تاریخ ایران بدون نگاه انداختن به شاهکار فردوسی یعنی شاهنامه کامل نخواهد بود. این منظومه حماسی که بیش از 1000 سال پیش توسط فردوسی شاعر بزرگ ایرانی سروده شده است، داستان اسطورهای و تاریخی گذشته در ایران را روایت میکند. شاهنامه ظهور و سقوط پادشاهان، نبرد بین خیر و شر و ارزشهای فرهنگی که ایران باستان را شکل داده است را نشان میدهد. آثار فردوسی سنگ بنای ادبیات ایران و منبع حیاتی برای غرور ملی است. شاهنامه را میتوان کتاب تاریخی - تخیلی نامید که فرهنگ و حوادث زمانه را با هنر شاهکار تخیل درآمیخته است. شاهنامه هم از ارزش تاریخی بالایی برخوردار است و هم از نظر قصهگویی بسیار ارزشمند و فاخر است.
کتاب «تاریخ بیهقی» نوشتهی خواجه ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی
تاریخ بیهقی حوادث بین سالهای 421 تا 432 هجری قمری را به تصویر میکشد. یعنی درست دوران حکومت مسعود غزنوی. این کتاب به گردن ادبیات فارسی نیز حق دارد و از جمله آثار کلاسیک است که نه تنها مورد توجه تاریخدانان است؛ بلکه مورد توجه اهالی فرهنگ نیز میباشد. گفته میشود کتاب تاریخ بیهقی در گذشته بیش از 30 جلد بوده است که هیچگاه تمام جلدهای کتاب گرداوری نشده است.
«تاریخ مدرن ایران» نوشته عباس امانت
عباس امانت در کتاب تاریخ مدرن ایران، تاریخ ایران را از قرن 16 تا امروز دنبال می کند و به بررسی تعامل پیچیده دین، سیاست و فرهنگ می پردازد که این تعامل، ایران مدرن را شکل داده است. این کتاب شرح مفصلی از سلسله های صفوی، قاجار و پهلوی و همچنین انقلاب سال 1357 و پیامدهای آن ارائه می دهد. کتاب عباس امانت منبعی ارزشمند برای هر کسی است که به دنبال درک نحوه شکلگیری ایران مدرن است.
کتاب «تاریخ ایران باستان» از حسن پیرنیا
حسن پیرنیا، ملقب به مشیرالدوله، تاریخدان ایرانی در اواخر دوره قاجار است که تمام همت خود را برای نوشتن تاریخ ایران از زمان ورود آریاییها تا اواخر دوره اشکانی یعنی پیش از ورود اسلام به نگارش درآورده است. به نظر میرسد حسن پیرنیا میخواست که تاریخ پس از اسلام را نیز به نگارش درآورد؛ اما عمر وی برای نوشتن این بخش از تاریخ کفاف نداد. تاریخ ایران باستان از کاملترین و طولانیترین کتابهای تاریخ ایران قبل از اسلام است.
«ایران بین دو انقلاب» اثر اروند آبراهامیان
کتاب ایران بین دو انقلاب تحلیل عمیقی از تحولات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایران در بین انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی ارائه میدهد و نیروهایی که منجر به ایجاد دو انقلاب شده است را مورد بررسی دقیق قرار میدهد.
از دیگر کتابهای تاریخی ایران میتوان به کتابهای دو قرن سکوت از عبدالحسین زرینکوب، تاریخ مشروطه ایران اثر احمد کسروی و سیاحت نامهی ابراهیم بیگ به قلم زینالعابدین مراغهای اشاره نمود.
نقش تاریخ در شکل دادن به هویت و فرهنگ
تاریخ فقط درک گذشته نیست، تاریخ هویت کنونی ما را شکل میدهد. هویت هر جامعه از حوادث و تاریخش شکل میگیرد. تاریخ همچنین نقش مهمی در تقویت تفاهم و روابط فرهنگی بین کشورهای دیگر ایفا میکند. با خواندن کتابهایی درباره تاریخ جهان، میتوانیم فرهنگ و جوامع مختلف و پیچیدگیهای آنان را بهتر درک کنیم. کتابهایی مانند «راههای ابریشم» به ما یادآوری میکنند که تاریخ به مرزهای ملی محدود نمیشود؛ زیرا فرهنگها همیشه به هم مرتبط بودهاند و جابهجایی مردم، کالاها و تفکرات دنیای امروزی را شکل داده است. کتابهای تاریخی را در فهرست کتابهای خود قرار دهید و سفر به گذشته را هرچه زودتر آغاز کنید.