سلام بر ابراهیم
مجموعه دوجلدی «سلام بر ابراهیم» به زندگینامه شهید ابراهیم هادی، یکی از شهدای دفاع مقدس میپردازد، کتابی که توسط گروه نویسندگان نوشته و انتشارات شهید ابراهیم هادی منتشر شده است.
جلد اول سلام بر ابراهیم در سال 1393 چاپ و منتشر شده، مجموعهای با بیش از 69 خاطرۀ دوستان و اعضای خانواده از شهید است که توسط گروه نویسندگان جمعآوری و تنظیم شده است. جلد دوم این کتاب نیز با تأخیری چهار ساله در سال 97 منتشر شده و مشابه جلد اول، محصول بیش از 50 مصاحبه با خانواده و دوستان شهید است.
خواندن زندگینامه شهدا از زبان و خاطره دوستان و خانوادهشان، خواننده را زوایای پنهانماندهای از شهید آشنا میکند که در دستنوشتههای خود شهدا به ندرت به آنها دیده میشود، زوایایی که مسیر تغییر و تحول شهدا را به تصویر میکشد. کتاب «سلام بر ابراهیم» درباره شهید پهلوان مفقودالاثر ابراهیم هادی است، شهیدی که یکم اردیبهشت سال 1336 دیده به جهان گشود و پس از بیست و هفت سال زندگی پرفرازونشیب، در عملیات والفجر مقدمّاتی در منطقه فکه، در 22 بهمن سال 61 در فکه به شهادت رسیده است.
کتاب «سلام بر ابراهیم» اگرچه تقریظی از سوی رهبری انقلاب برایش نوشته نشده، اما آیهالله خامنهای در جمعی از فرماندهان به این کتاب اشاره کرده بودند و این شخصیت را چنان جذاب معرفی میکند که چون مغناطیس آدم را به خودش جذب میکند. سخن و خاطره رهبری از جلد اول کتاب «سلام بر ابراهیم» در ابتدای جلد دوم این مجموعه آورده شده است.
هر دو جلد مجموعه «سلام بر ابراهیم» در فصلهای مختلف و با اجرای صداپیشگان به صورت کتاب صوتی نیز پخش شده است.
معرفی جلد اول سلام بر ابراهیم
در ابتدای کتاب نویسنده از چرایی نوشتن کتاب «سلام بر ابراهیم» میگوید و مخاطب را با یک رویای صادقه با ابراهیم هادی روبرو میکند، رویای صادقهای که شب 27 رجب و مبعث رسول اکرم از توسط شیخ حسین زاهد دیده است ، شیخی که استاد اخلاق بسیاری از علما چون حاج آقا مجتهدی و حقشناس است،.
روایت بعدی کتاب، با تولد شهید آغاز میشود و اینگونه وارد دنیای کودکی، نوجوانی و جوانی او میشود، تا کمی بیش از روایت 40 به بیان خاطرات مختلف از ابراهیم نوجوان و جوان تا پیش از شروع جنگ میپردازد، اما بخش دوم خاطرات، به دوران جنگ وشهادت او میپردازد.
این کتاب که از مصاحبه نگارنده با افراد مختلفی از خانواده و دوستان و همرزمان این شهید نوشته شده، خصوصیات اخلاقی شهید را از کودکی تا بزرگسالی و شهادت او بیان میکند و به مخاطب پهلوان قهرمانی را نشان میدهد که همچون بسیاری از ما، مدرسه و باشگاه رفته و از همان نوجوانی کارگری میکرده است، کسی که قهرمانی در کشتی را رها میکند و به قهرمانی در آسمانها میرسد، کسی که از بنیانگذاران گروه چریکی شهید اندرزگو در جبهۀ گیلانغرب و ستاره ورزش کشتی کشورمان است.
ترجمه جلد اول کتاب «سلام بر ابراهیم» توسط یک نوجوان نوجوان پاکستانیالاصل و مقیم انگلستان به نام «سیدحیدر جمالالدین» به زبان انگلیسی صورت گرفته است. این نوجوان در پاسخ به این سؤال که «چه شد به ترجمه زندگینامه شهید ابراهیم هادی علاقهمند شدی؟» گفته است: وقتی من کتاب این شهید بزرگوار را خواندم، متوجه شدم که درسهای زیادی از جمله شجاعت، بخشندگی و رشد شخصیت در آن هست. شهید ابراهیم هادی، مربی خوبی برای بچههایی بود که پیرامونش حضور داشت.
کتاب «سلام بر ابراهیم 1» یکی از پرفروشترین کتابهای دفاع مقدس به شمار میرود و توانسته به شمارگان یک میلیون نسخه دست یابد که در نوع خود رقمی بیسابقه به شمار میرود.
کتاب در مجموعه فصولی بسیار کوتاه تدوین شده که هر فصل به خاطرهای از یکی از همرزمان و همراهان یا دوستان شهید اختصاص داشته و از زبان آن دوست یا همراه ذکر شده است. در تنظیم فصول کتاب و ترتیب خاطرات به توالی زمانی آنها دقت شده است، لذا علیرغم اینکه خواننده مجموعهای از خاطرات جداگانه را درباره شهید میخواند، توالی زمانی خاطرات آن را به صورت یک زندگینامه تقریباً یکپارچه درآورده است.
با وجود اینکه کتاب، نثر یکنواخت و چندان منسجمی نداشته و حتی افعال آنگاه از گذشته به حال و از حال به گذشته تغییر کرده است، اما شخصیت جذاب شهید ابراهیم هادی پردهای بر تمام این معایب انداخته و آنچنان خواننده را مجذوب و متحیر میکند که کمتر به رسم و رسوم نگارش کتاب توجه میکند.
برشی از کتاب سلام بر ابراهیم 1
«همیشه میگفت: در زندگی آدمی موفقتر است که در برابر عصبانبت دیگران صبور باشد. کار بیمنطق انجام ندهد و این رمز موفقیت او در برخوردهایش بود. او همیشه میگفت: کاری که برای خداست، گفتن ندارد.»
معرفی جلد دوم سلام بر ابراهیم
در هنگام جمعآوری خاطرات برای چاپ جلد اول، بودند دوستانی از شهید که مصاحبه نکردند اما بعد از چاپ و استقبال گسترده مخاطبان از جلد اول، خاطرات بسیاری بود که توسط افراد مختلف برای ناشر فرستاده میشد، همین دلیل ناشر را برآن داشت که جلد دوم این مجموعه را چهارسال بعد از انتشار جلد اول، منتشر کند.
جلد دوم کتاب «سلام بر ابراهیم» با سخن رهبر انقلاب نسبت به جلد اول و شخصیت شهید آغاز میشود. بعد از سخنان رهبری؛ وارد بخش اصلی کتاب، روایت افراد و خاطرههای مختلف از شهید میشویم.
جلد دوم این مجموعه ادامۀ زندگینامۀ شهید «ابراهیم هادی» از جلد نخست است. کتاب، افزون بر زندگینامهای مختصر، خاطراتی از دوستان و اعضای خانوادۀ این شهید مفقودالاثر نیز دارد. ابراهیم هادی به علت ویژگیهایی اخلاقی، فرماندهی و شخصیتی منحصر به فردی شناخته می شود، ویژگیهایی خاص ابراهیم هادی که گاه خواننده را به حیرت میاندازد.در حکایتهای نقل شده از این شخصیت، درسهای عمیق تربیتی نهفته است...
دو جلد این مجموعه برای مطالعۀ راحتتر به چندین بخش تقسیم شدهاند؛ «جهش معنوی»، «برخورد با دزد»، «معجزه اذان»، «ماجرای مار»، «اسارت»، «سلام بر ابراهیم» نام بعضی از بخشهای کتاب سلام بر ابراهیم 1 و «امریه»، «ابراهیم هدایتگر» و «چلوکباب» نام بعضی از بخشهای کتاب سلام بر ابراهیم 2 هستند.
برشی از کتاب سلام بر ابراهیم 2
«ابراهیم صفت بارز دیگری داشت به نام خطاپوشی. اگر کسی اشتباهی میکرد، هیچگاه در جمع حرفی نمیزد. رابطهاش را نیز با شخص خطاکار حفظ میکرد. بعد متوجه میشدیم که به صورت شخصی و در خلوت با او صحبت کرده و او را توجیه نموده.»
«قدرت جاذبۀ او عجیب بود. همیشه با لبخند در سلام کردن پیشقدم میشد. با هیچکس حتی آدمهای منحرف، تند برخورد نمیکرد. هرکسی را به یک روش جذب میکرد.»
به قلم "طاهره راهی"