زندگی و آثار اوریانا فلاچی
یک عمر خبرنگاری پر شور
اوریانا فالاچی متولد سال 1929 در شهر فلورانس ایتالیا، یکی از انگشتشمار زنان خبرنگاران سیاسی و جنگی جهان بود که بعدها با کتابهای ویژهاش مورد توجه کتابخوانهای جهان قرار گرفت.
اوریانا فالاچی؛ یک خبرنگار جوان
اوریانا کودکی خود را در کنار پدر مادری از طبقه کارگر و زحمتکش آغاز کرد. در حالی که پدرش یک فعال سیاسی ضد فاشیسم ایتالیایی بود. اوریانا پس از تمام کردن دوره تحصیلی اولیه وارد کالجی در رشته داروسازی و شیمی شد اما زندگی نقشه های بسیار متفاوتی برای اوریانای نوجوان داشت.
برونو فالاچی عموی جوان اوریانا پس از آنکه متوجه عدم علاقه برادرزاده اش به رشته تحصیلیاش شد او را ترغیب کرد که به شغل روزنامه نگاری وارد شود.
از عمو به اشاره از اوریانا به سر دویدن و به این ترتیب اوریانا در هفده سالگی روزنامه نگاری نوجوان در یکی از مطرحترین روزنامههای روز ایتالیا شد.
اوریانا فالاچی؛ یک زن ضد جنگ
نوشتن مطالب سیاسی تنها هنر اوریانا فالاچی نبود. اینکه از سالهای جوانی عضو گروههای انقلابی ضد فاشیسم بود باعث میشد نوشتههای پر شور و قابل توجه سیاسی داشته باشد اما با شروع جنگ جهانی دوم میتوان گفت اوریانا در رودخانه پر خروش شهرت و موفقیت به آبشار بسیار بزرگی رسید، پرش بزرگ و پر خطر بعدی او تبدیل شدن به یک خبرنگار جنگی بود.
حالا اوریانا فالاچی به یک چریک ضد فاشیسم بدل شده بود که با تمام توان به کشف حقایق جنگی میپرداخت. حضور در میدانهای جنگ ویتنام، جنگ هند و پاکستان، خاورمیانه و آمریکای جنوبی که نام هر کدام مو به تن مردان جنگی سیخ میکند جایی بود که اوریانا توانست در آن شجاعت زنانه خود را به منصه ظهور برساند.
کتاب های اوریانا فالاچی
زندگی، جنگ و دیگر هیچ
در 2 اکتبر 1968، 10 روز قبل از آغاز بازیهای المپیک تابستانی 1968 در مکزیکو سیتی نیروهای مسلح مکزیک به روی شهروندان غیرمسلح در تظاهرات بزرگی که در اعتراض به المپیک 1968 مکزیکو سیتی برگزار شده بود، آتش گشودند که منجر به کشته شدن صدها تن از مردم بیگناه و غیرمسلح در منطقه تلاتلولکو مکزیکو سیتی شد، خانم اوریانا فالاچی یکی از حاضرین در این قتل عام بود که طی این اتفاق از طرف نیروهای مصلح سه تیر خورد، حتی با موهایش روی پلهها کشیده شد و در نهایت رها شد تا در همان جا بمیرد اما اوریانا از این تونل وحشت جان سالم به در برد و مدرکی زنده شد برای اتفاقی که ده ها سال صاحبان قدرت در مکزیکو سیتی آن را قبول نمیکردند.
کتاب زندگی، جنگ و دیگر هیچ کتابی است به ترجمه خانم لیلی گلستان که حاصل حضور فالاچی در میدانهای جنگ در ویتنام و مکزیک است.
نوشتن زنانه از جنگ چیزی است که جهان ادبیات بسیار به آن نیاز دارد. کتابی مثل کتاب زندگی، جنگ و دیگر هیچ از اوریانا فالاچی که مملو از صحنههای خشونت بار جنگهای کثیفی است که متاسفانه در همین نزدیکی در جهان ما در حال رخ دادن است، از دید یک زن شجاع و خبرنگار پرتجربه و سخنور یک نوشته بسیار مهم در زمینه کتابهای ضد جنگ جهان است.
یک مصاحبه گر ترسناک؛ «جنس ضعیف»
جنس ضعیف اولین کتابی بود که من از اوریانا فالاچی بدست گرفتم. اولین چیزی که در این کتاب توجه من را جلب کرد شجاعت و تهور این زن بود، زن خبرنگار ایتالیایی به گوشه گوشه جهان سفر کرده و پای صحبت زنان نشسته و روزمرگیها، تلخیها و سختیهای آنها را برای همه جهانیان به تصویر کشیده است. این مصاحبهها و همزیستیها ارزش زیادی برای همه زنان جهان دارد چون ازطریق اوریانا فالاچی شاید برای اولین بار صدای برخی از آنها شنیده شده است.
گفت و گوهای اوریانا فالاچی
اما آنچه باعث شهرت خیره کننده اوریانا فالاچی شد مصاحبههای جذاب او با افراد مشهور بود. این مصاحبهها در آغاز با ادبا و بازیگران آغاز شد و در یک کتاب به زبان ایتالیایی منتشر شد.
مصاحبههای دورهای با بزرگترین و تاثیرگذارترین شخصیتهای سیاسی روز، گام بلند بعدی اوریانا فالاچی بود.
ایندیرا گاندی، گلدا مایر، یاسر عرفات، ذوالفقار علی بوتو، ویلی برانت، محمدرضا پهلوی و هنری کیسینجر، رئیس جمهور ویتنام جنوبی نگوین وان تیو و ژنرال ویتنام شمالی وو نگوین جیاپ در طول جنگ ویتنام، دنگ شیائوپینگ، آندریاس پاپاندرئو، امام خمینی، هایله سلاسی، لخ والسا، معمر قذافی، ماریو سوارس، جورج حبش و آلفرد هیچکاک لیست کوتاهی از پیچیدهترین شخصیتهای سیاسی و رهبران تاثیرگذار تاریخ معاصر فالاچی هستند که او مصاحبههایی تکان دهنده و جذاب با آنها داشته است.
سیلویا پاگیولی خبرنگار ایتالیایی در مصاحبه رادیویی که به مناسبت مرگ اوریانا فالاچی در اثر سرطان داشت در مورد او گفته است: "فالاچی بر زندگی رهبران جهان نور تاباند."
آنچه در مصاحبههای او به وضوح مشخص است حساسیت بالای فالاچی بر حقوق زنان و پافشاری بر آن است. در دو مصاحبهای که از او منتشر شده و در آنها با محمدرضا پهلوی و امام خمینی (ره) صحبت کرده است، مبارزه طلبی و هیجان او برای ایجاد تنش در مصاحبه شونده بسیار مشخص است و جالب آنکه در هر دو مورد دیدگاههای تند و مخالفی با هر دو این رهبران سیاسی که هر کدام متعلق به دو دیدگاه سیاسی کاملا مخالف هم است دارد و این موضوع چالشی بودن مصاحبههای او را نشان میدهد.
مجموعه این مصاحبهها در کتابی به نام مصاحبه با تاریخ از او منتشر شده است. بخشی از این مصاحبهها شامل مصاحبه با آیتالله خمینی؛ مهندس مهدی بازرگان، سرهنگ معمر قذافی، آریل شارون، لخ والسا، میه چیسواف راکوفسکی، نخستوزیر سابق کشور لهستان؛ و سرانجام، محمدرضا پهلوی، در کتاب گفت و گوهای اوریانا فالاچی در ایران منتشر شده است.
عجیب نیست که اوریانا فالاچی با این مصاحبهها به لقب مشهورترین و ترسناکترین مصاحبه کننده جهان معروف شد.
نامه به کودکی که هرگز زاده نشد
کتاب دیگری که از او به زبان فارسی منتشر شده است کتاب نامه به کودکی که هرگز زاده نشد، است این کتاب که با موضوع اصلی سقط جنین نگاشته شده است ولی در حقیقت نوشتهای است که میتواند از زبان هر زنی در هر گوشه جهان باشد خطاب به جنینی که در رحمش دارد. عشق مادرانه و عدالت خواهی با چاشنی فمنیسم در این کتاب به وضوح به چشم می آید.
اوریانا فالاچی با دیدگاه بسیار تندی نسبت به دین اسلام که با اتفاقات یازده سپتامبر 2001 شعله ور تر شد، در کتاب خشم و غرور احساسات ضد اسلامیاش را منعکس کرد.
جالب اینکه در سال 2005، فالاچی با پاپ بندیکت شانزدهم یک مصاحبه خصوصی داشت. فالاچی اگرچه ملحد بود، اما احترام زیادی برای پاپ قائل بود در مقالهای با عنوان "اگر اروپا از خود متنفر است" او را تحسین کرد. علیرغم اینکه فالاچی یک خداناباور بود، مدعی شد یک «خداناباور مسیحی» است.
وقتی شایعات ساخت یک مرکز اسلامی در شهر سیهنا شدت گرفت، فالاچی به نیویورکر گفت: "اگر مسلمانان این مرکز اسلامی را بسازند، او با کمک دوستانش آن را منفجر خواهد کرد."
کتاب انشاءالله و کتاب ریشههای نفرت: حقیقت من درباره اسلام کتابهای دیگری هستند که فالاچی تا آخر عمر 77 سالهاش منتشر کرده و در آنها با روشی اسلام ستیزانه به نقد اسلام پرداخته است.
آنچه زندگی و کتابهای اورینا فالاچی را برای خوانندگان و محققان جذاب میکند روندی است که او از یک خبرنگار جوان آغاز میکند به یک زن ضد جنگ میرسد و بعد یک مصاحبهگر ترسناک میشود. مشاهده این روند برای یک زن از طبقه کارگری در جامعه ایتالیا بسیار جذاب است و جای تحقیقات بسیاری دارد.
به قلم "زهره عواطفی حافظ"
کتابهای معرفی شده در این مطلب را میتوانید با کد تخفیف: blog1 از سایت پاتوق کتاب تهیه کنید.
ثبت دیدگاه
دیدگاه کاربران