loader-img
loader-img-2
بنر بالا - خرید قسطی
پاتوق کتاب
بهترین کتاب ها برای بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه

بهترین کتاب ها برای بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه

مغز انسان، بخشی از بدن انسان است که به‌عنوان مدیر و کاپیتان اصلی به شمار می‌رود. «مغز» قادر است کارهای خارق‌العاده‌ای انجام دهد. مدیریت افکار، احساسات و رفتار ما همه و همه در مغز ما رخ می‌دهد. «مغز» به چگونگی درک ما از جهان، کمک بسیار زیادی می‌کند و ما برای آن‌که بتوانیم زندگی خود را مدیریت کنیم، لازم است که «مغز» از توانمندی خوب برخوردار باشد.
ممکن است مغز ما به‌خودی‌خود کارکرد خوبی داشته باشد؛ اما او همیشه برای رشد و تقویت کارکردهایش پتانسیل دارد. مغز شما در هر سطحی از کارکرد باشد، می‌توان آن را افزایش داد و از آن بهره برد.

 

تقویت مغز: راهکارهایی عملی برای زندگی روزمره

مغز ما از طریق انجام فعالیت و به چالش کشیده‌شدن رشد می‌کند. مانند دیگر عضلات بدن، مغز نیز می‌تواند رشد کند، با چالش‌های جدید سازگار شود و ارتباطات نورونی جدید ایجاد کند. در اینجا چند راه برای «افزایش کارکرد مغز» به شما پیشنهاد می‌دهیم:

1- مغز و ذهن خود را به چالش بکشید!

در فعالیت‌هایی شرکت کنید که از محدودیت‌های شناختی شما فراتر باشد. یادگیری مهارت‌های جدید، مانند موسیقی یا یک زبان خارجی، می‌تواند عملکرد مغز را از طریق فعال‌کردن نواحی مختلف و جدیدی از مغز، به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد. حتی سرگرمی‌هایی مانند شطرنج یا حل پازل می‌تواند «تفکر نقادانه» و «توانایی‌های حل مسئله» را بهبود ببخشد.

2- ورزش کنید و تغذیه سالم داشته باشید!

«ورزش» فقط بدن شما را متناسب نگه نمی‌دارد؛ بلکه با بهبود «جریان خون» و «تأمین اکسیژن»، «سلامت مغز» را نیز تقویت می‌کند. فعالیت‌های منظم مانند «پیاده‌روی»، «یوگا» یا «دوچرخه‌سواری» موجب ترشح هورمون‌هایی می‌شود که به «بهبود کارکرد مغز» کمک می‌کند. همچنین «تغذیه سالم» داشته باشید. رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌ها از «حافظه» و «توجه و تمرکز» حمایت زیادی می‌کند. گنجاندن غذاهایی مانند ماهی، آجیل، انواع توت‌ها و سبزی‌ها در وعده‌های غذایی‌تان می‌تواند ذهن و مغز شما را برای عملکرد بهتر تقویت کند.

3- سعی کنید دانش و دیدگاه خود را نسبت به جهان گسترش دهید!

از «یادگیری مادام‌العمر» استقبال کنید. درحالی‌که مراقبت‌های فیزیکی، سلامت جسم و یادگیری انواع مهارت‌ها، «مغز» را تقویت می‌کند، دانشی که به دست می‌آوریم نیز تفکر ما را شکل می‌دهد و افق دید ما را گسترش می‌دهد. «مطالعه»، به‌ویژه، تأثیر عمیقی بر رشد مغز ما دارد. از طریق خواندن، ما با ایده‌های جدید روبرو می‌شویم، دیدگاه‌های خود را به چالش می‌کشیم و تفکر خود را اصلاح می‌کنیم.
شما می‌توانید در زمینه‌های فلسفه، روان‌شناسی، دین و... کتاب بخوانید و با خود بنگرید که انسان‌های دیگر چه نگاه و بینشی نسبت به جهان دارند و همین بینش‌ها، شما را از کرختی و عدم انعطاف‌پذیری مغزی نجات خواهد داد. «یادگیری» باید یک کار مداوم باشد. زمانی را به مطالعه موضوعات جدید بپردازید. همچنین سعی کنید دانش خود را در مورد موضوعات قدیمی افزایش دهید و این کار را به یک عادت دائمی در زندگی خود تبدیل کنید. این عادت نه‌تنها «هوش» شما را افزایش می‌دهد، بلکه در طول زمان از «زوال شناختی» نیز جلوگیری می‌کند.
«کتاب‌های مربوط به مغز» نیز راهنمای بسیار خوبی برای «بهبود عملکرد مغزی» شما هستند. آن‌ها بینش‌هایی را در مورد عملکرد درونی مغز ما ارائه می‌دهند و راهکارهایی عملی برای «بهبود تمرکز»، «حافظه»، «استدلال» و «تصمیم‌گیری» ارائه می‌دهند. «تمرینات شناختی» یکی از مهم‌ترین ابزارها برای افزایش قدرت مغزتان است.

4- هوش هیجانی و تاب ‌آوری مغز خود را توسعه دهید!

«هوش هیجانی» به معنای «توانایی درک، مدیریت احساسات و همدلی با دیگران» است که می‌تواند به اندازه‌ی «ضریب هوشی» مهم باشد. با بهبود همدلی، ارتباطات و تنظیم احساسات، روابط قوی‌تر و ذهن سالم‌تری ایجاد می‌کنید.
همچنین «تاب‌آوری» یک مسئله مهم در جهان امروز است که این روزها بسیار مورد توجه واقع شده است. مغز با غلبه بر چالش‌ها رشد می‌کند. مواجهه با مشکلات برای دستیابی به حل مسئله، مسیرهای عصبی را تقویت می‌کند و موجب می‌شود ذهنی سرسخت داشته باشیم و صبورانه با چالش‌های مختلف روبه‌رو شویم.

 

بهترین کتاب های تقویت حافظه و مغز

در این مقاله سعی شده تا چند مورد از «بهترین کتاب‌ها در حوزه تقویت مغز، تقویت حافظه و یادگیری» به شما معرفی شود. این کتاب‌ها به دو دسته «تمرینات شناختی» و «آموزش تئوری» در حوزه «مغز» تقسیم‌بندی می‌شوند که می‌توانند بسیار کارآمد باشند. برای آشنایی با «بهترین کتاب‌ها برای تقویت مغز» با ما همراه باشید.

کتاب تمرکز 

کتاب «تمرکز» (Focus) نوشته «دکتر دنیل گلمن» (Daniel Goleman) یکی از کتاب‌های بسیار عالی برای افزایش دانش شما در حوزه مغز به‌خصوص «توجه و تمرکز» است. «توجه و تمرکز» یکی از مهم‌ترین کارکردهای مغز است که باید به طور ویژه بر روی آن کار شود. بسیاری از کارکردهای دیگر مغز نیز وابسته به «توجه و تمرکز» است. اگر به دنبال تقویت حافظه، تقویت یادگیری و هوش خود هستید باید کتاب «تمرکز» را حتماً در دسته کتاب‌های مهمی که خواندن آن ضروری است، قرار دهید.
«دانیل گلمن» سعی کرده است تا در این کتاب به زبانی ساده و قابل فهم، کارکرد «توجه و تمرکز» را توضیح دهد و نشان دهد که چگونه محیط درونی و بیرونی ما می‌تواند این عملکرد فوق‌العاده مغز را دچار اخلال کند. 
«دانیل گلمن» در کتاب «تمرکز» راهکارهایی برای افزایش تمرکز به شما پیشنهاد می‌دهد. به غیر از آن آشنایی با زیروبم فرایند توجه و تمرکز نیز خود بسیار برای ما کمک‌کننده خواهد بود.

بخشی از کتاب «تمرکز» را با شما اشتراک می‌گذاریم:


«ما از چند نوع توجه برخورداریم و هر کدام از آنها فواید خود را دارند. این حقیقت که تقریباً نیمی از اندیشه‌های ما از رؤیاهای روزانه سرچشمه می‌گیرد به ما پیام‌هایی می‌دهد که آزادگذاشتن ذهن برای اینکه به خیال‌بافی بپردازد مزایای زیادی دارد. در واقع می‌توانیم نگرش خودمان را در مورد «ذهن سرگردان و پریشان» این‌طور تصحیح کنیم که ذهنی که به‌دور از آنچه مدنظر ماست سرگردان است، برایمان سودی ندارد ولی ذهنی که به سمت چیزی که برای ما ارزش دارد، سرگردان است و به خیال‌بافی و رؤیاپردازی مشغول است، برایمان منفعت دارد.»


 

کتاب هوش هیجانی 

یکی دیگر از معروف‌ترین و بهترین کتاب‌های جهان برای تقویت مغز، کتاب «هوش هیجانی» (Emotional intelligence) از «دنیل گلمن» است. «دنیل گلمن» که به‌نوعی یکی از بزرگان حوزه «هوش هیجانی» در جهان است، سعی کرده تا در این کتاب مفهوم «هوش هیجانی» را به‌خوبی برای شما توضیح دهد. 
شاید برای شما هم پیش‌آمده باشد که با خود فکر کنید انسان‌های باهوش، جذاب‌تر و موفق‌تر هستند. اما همه چیز فقط هوش محاسباتی ما نیست؛ بلکه «هوش هیجانی»، یعنی توانایی ارتباط با دیگران و فهم محیط پیرامون، یکی از مهم‌ترین ابعاد هوش است که نه‌تنها جذابیت رفتاری و اخلاقی را با خود به ارمغان می‌آورد، بلکه یکی از مهم‌ترین عوامل «موفقیت» است. 
«هوش هیجانی» از چند بخش تشکیل شده که در کتاب «هوش هیجانی» به‌خوبی به آن‌ها پرداخته شده است. شما در این کتاب یاد می‌گیرید که چگونه با احساسات خود روبه‌رو شوید، چگونه آن‌ها را تفسیر کنید و چگونه به آنها پاسخ دهید.

در بخشی از کتاب «هوش هیجانی» می‌خوانیم:


«یکی از دوستان، داستان طلاق‌گرفتن خود را که برایش رویداد دردناکی بود، برایم تعریف می‌کرد. شوهرش عاشق یکی از همکاران خود شده بود و ناگهان اعلام کرده بود که قصد دارد با او ازدواج کند. دوست من چند ماه جنگ و جدال در مورد خانه، پول و سرپرستی بچه‌ها را پشت سر گذاشته بود. اکنون پس از گذشت این لحظات دشوار، از استقلالی که به دست آورده بود، ابراز خوشحالی می‌کرد و می‌گفت: دیگر به او فکر نمی‌کنم و برایم اهمیت ندارد. او در حالی این حرف‌ها را می‌زد که چشمانش لبریز از اشک شده بود. یکی از این رفتارها ناشی از ذهن هیجانی و دیگری ناشی از ذهن عقلانی ماست. در واقع باید بگویم ما دو ذهن داریم، یکی که فکر می‌کند و دیگری که احساس می‌کند.»


 

کتاب قدم زدن روی ماه با انیشتین 

کتاب «قدم زدن روی ماه با انیشتین» (Moonwalking with Einstein) توسط «جاشوآ فوئر» (Joshua Foer) به نگارش درآمده است. این کتاب یکی از کتاب‌هایی است که مسئله «حافظه» را از جنبه‌های گوناگون بررسی کرده است. «جاشوآ فوئر» به دنبال پاسخ یک سؤال مهم، نگارش این کتاب را انجام داده است و این سؤال آن است: «باهوش‌ترین فرد جهان کیست؟»
او برای دست‌یابی به پاسخ این سؤال، تمام مسابقات هوش و حافظه جهان را دنبال می‌کرد و توانست این کتاب را با خوش‌ذوقی بسیار زیاد خود تهیه نماید. 
«حافظه» بخشی از کارکرد ذهنی و مغزی ماست که نقش مهمی در عملکرد کلی مغز دارد. برای درک این موضوع تصور کنید که انسان حافظه نداشت. چه می‌شد؟ آیا انسان بدون «حافظه»، توانایی یادگیری، پیشرفت و مدرن شدن را داشت؟ 
کتاب «قدم زدن روی ماه با انیشتین» کتابی است که شما را با ساختار حافظه در مغز و همچنین راهکارهایی کارآمد، برای «تقویت حافظه و مغز» آشنا می‌کند. این کتاب با ترجمه «گیتی قاسمی زاده» در انتشارات «هورمزد» به چاپ رسیده است.

بخشی از کتاب «قدم زدن روی ماه با انیشتین» به شرح زیر است:


«من که تا آن زمان با تعدادی از بهترین حافظه‌های دنیا آشنا شده بودم، تصمیم گرفتم در گام بعدی بدترین حافظه‌ها را مورد شناسایی قرار دهم. هنگامی که می‌خواهیم شروع به شناختن ماهیت و معنای حافظه انسانی کنیم، چه راهی بهتر از این وجود دارد که عدم وجود آن را مورد تحقیق قرار دهیم؟ برای این منظور بار دیگر در گوگل به جست‌وجو پرداختم. این بار برای یافتن همتای بن پریدمور در قسمت مربوط به رکوردهای فراموشی. در هنگام جست‌وجو به مقاله‌ای در نشریه علوم اعصاب برخوردم که درباره تکنسین آزمایشگاه بازنشسته‌ای بود به نام «ای.پی» با 84 سال سن. در این مقاله آمده بود که ظرفیت حافظه‌ی ای.پی محدود می‌شد به مواردی که همین چند لحظه‌ی پیش درباره‌ی آنها فکر کرده بود. او یکی از بدترین نمونه‌های فراموشی بود که تا آن زمان ثبت شده بود.»


 

کتاب مغز خود را زنده نگه دارید: 13 تمرین نوروبیک برای جلوگیری از فراموشی و افزایش سلامت ذهن و مغز

شاید شما هم با چالش‌های «افزایش سن»، دست‌وپنجه نرم می‌کنید و از کاهش توانمندی مغز خود در سنین میان‌سالی و پیری می‌ترسید. کتاب «مغز خود را زنده نگه دارید» نوشته «لارنس کتس» و «منینگ روبین» با ارائه «13 تمرین نورونی» به شما کمک می‌کند تا مغز خود را سرحال و جوان نگه دارید. مغز نیز بخشی از بدن است که با تمرین سرزنده می‌ماند. در جهان امروز راهکارهای زیادی برای حفظ توانایی مغز و افزایش آن وجود دارد به‌طوری‌که دیگر نگران پیری خود نباشید.
«لارنس کتس» (Lawrence C Katz)، پروفسور و محقق زیست عصب‌شناس در دانشگاه دوک است. تحقیقات اخیر وی در مورد نرورتروفین و اثری که آن‌ها بر رشد سلول‌های عصبی می‌گذارند، در مجامع علمی شهرت و اهمیت زیادی دارد و این تحقیقات به نوشتن کتاب «مغز خود را زنده نگه دارید» منجر شده است. دکتر «منینگ روبین» (Manning Rubine) نیز از توانمندان حوزه تبلیغات است و به نظر می‌رسد دلیل مشارکت وی در نگارش کتاب آن است که بتواند تحقیقات علمی را به مطالبی برای عموم جامعه تبدیل کند؛ زیرا دانش وی در این زمینه بسیار کارآمد خواهد بود.
کتاب «مغز خود را زنده نگه دارید» بهترین کتاب برای افراد میانسال است. اگرچه برای تمامی سنین قابل استفاده  و کارآمد است.

در بخشی از کتاب «مغز خود را زنده نگه دارید» می‌خوانیم:


«حواس پنجگانه‌ی ما مثل ورودی یا دروازه هستند که مغز از طریق آن‌ها تماس کامل خود را با دنیای بیرون برقرار می‌کند. ما بطور عمده بر حواس بینایی و شنوایی خود متکی هستیم زیرا آن‌ها به سرعت اطلاعات زیادی را از محیط به ما منتقل می‌کنند. حواس دیگر ما - بویایی، چشایی و لامسه - کمتر مورد مراجعه قرار می‌گیرند. برای اینکه این موضوع را بهتر متوجه شوید، چشمان خود را ببندید و سعی کنید در اتاقی راه بروید. ناگهان خواهید دید که جهان اطراف شما به‌ شدت تغییر می‌کند. صداها، بوها و خاطرات فضایی شما از محیط فیزیکی پیرامون برای آگاهی دادن به شما فعال می‌شوند. با حذف بینایی، حس لامسه‌ی شما ناگهان قوت می‌گیرد. حتی راه رفتن در محیطی آشنا نیز چالشی واقعی خواهد بود و مغزتان هشدارهای زیادی را دریافت می‌کند. مغز شبکه‌ی عظیمی از مسیرها را داراست که مبتنی بر اطلاعات بصری می‌باشند. به همین دلیل است که بسیاری از تجارب روزانه مربوط به خواستگاه بینایی می‌باشند. از ارتباطات بصری در مجلات، تلویزیون و آگهی‌های تبلیغاتی استفاده می‌کنند تا افراد برای خرید تشویق شوند.»


 

مجموعه کتاب ‌های باشگاه مغز از انتشارات مهرسا

«باشگاه مغز» نام مجموعه کتاب‌هایی در حوزه «تقویت هوش»، «تقویت حافظه» و «رشد و پرورش مغز» است که توسط «حامد اختیاری»، دانشمند عصب‌شناس ایرانی تهیه شده است. این کتاب‌ها که می‌توانند برای گروه سنی نوجوان، جوان و بزرگسال مورد استفاده قرار گیرند، یکی از بهترین کتاب‌هایی است که در ایران به طور تخصصی به «تمرین‌های مغز و شناخت» پرداخته است. این کتاب‌ها توسط «انتشارات مهرسا» منتشر شده که این انتشارات نیز از بهترین ناشران کتاب در «حوزه علوم‌شناختی» است.

از بهترین کتاب‌های مجموعه «باشگاه مغز» می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره نمود:

کتاب مغز من در گذر زمان: چگونه توانمندی‌های مغز خود را در گذر زمان حفظ و تقویت کنیم؟

کتاب «مغز من در گذر زمان» به شما کمک می‌کند تا کلیشه‌های ذهنی شما در مورد «مغز» را از بین ببرد. به‌عنوان‌مثال شاید شما فکر کنید اگر 20 تا 30 سالگی نتوانید از نظر راه‌اندازی یک شغل موفق شوید، پس شکست خواهید خورد؛ اما کتاب «مغز من در گذر زمان» با دلایل عصب‌شناسانه به شما نشان می‌دهد که بهترین سن برای ایجاد یک شغل شخصی از 50 تا 60 سالگی است.  شما در این کتاب می‌آموزید که اطلاعات در مغز چگونه ذخیره می‌شود و تمرکز خود را چگونه می‌توانیم افزایش دهیم. 
در هر سنی که هستید کتاب «مغز من در گذر زمان» یکی از بهترین کتاب‌هایی است که به توصیه پاتوق کتاب ضروری است تا خوانده شود.

 

کتاب مغز پولادین من: چطور با پرورش تاب‌آوری در مغزمان، بحران‌های زندگی را سالم و سربلند سپری کنیم؟

«تاب‌آوری» یکی از مهم‌ترین مسائل در حوزه «مغز» است که میزان توانایی ما در برابر ناملایمات زندگی را می‌سنجد. به‌طورکلی افرادی که تاب‌آوری بیشتر در برابر ناملایمات دارند، کارکرد مغزی بهتری نیز دارند و همچنین از هجوم بیماری‌های روان نیز در مقایسه با افرادی تاب‌آوری کمتری دارند، مقاوم‌تر هستند.
کتاب «مغز پولادین من» یکی از بهترین و ساده‌ترین کتاب‌ها در مورد «مغز»، «تاب‌آوری» و «صبر» است که این کتاب نیز مانند کتاب «مغز من در گذر زمان» ضروری است تا توسط هر فردی خوانده شود.

 

کتاب های باشگاه مغز 1، 2 و 3

مجموعه «باشگاه مغز»، از سه کتاب تمرین مغزی تهیه شده است که هر کدام از این کتاب‌ها کارکرد خاصی از مغز را افزایش می‌دهند. کتاب «باشگاه مغز 1» به کارکردهای کلی مغز پرداخته است. «باشگاه مغز 2» که با عنوان «توجه و تمرکز» به چاپ رسیده، همان‌طور که از نام آن مشخص است، به طور ویژه روی «توجه و تمرکز» کار کرده است. «باشگاه مغز 3» نیز نامی مشخص دارد و با عنوان «حافظه و یادگیری» منتشر شده است که بر روی «تمرین‌های حافظه و افزایش توانایی یادگیری» متمرکز شده است.
در انتها می‌توان گفت که کتاب‌های «باشگاه مغز پلاس» و «باشگاه مغز کنترل و مدیریت» نیز دو کتاب دیگر از سری «مجموعه باشگاه مغز» است که می‌توانید آن دو را نیز تهیه و تمرین کنید.

 

کتاب پرورش مغز: آموزش و تمرین برای فعالسازی توانمندی های مغزی

کتاب «پرورش مغز» (Brain training) نوشته «جیمز هریسون» و «مایک هابز»، یکی از کتاب‌های ترجمه‌ای «انتشارات مهرسا» در جهت هدف این انتشارات یعنی «پرورش مغز» است که توسط «مریم جلالی» ترجمه شده است.
این کتاب به پرورش مواردی همچون «تفکر خلاق»، «استدلال عددی»، «استدلال کلامی»، «استدلال بینایی» و «آگاهی فضایی» و همچنین «حافظه» و دیگر توانمندی‌های مغز پرداخته است. از ویژگی‌های جالب‌توجه کتاب «پرورش مغز»، جذابیت بصری و گرافیکی این کتاب است که آن را از فرم کتاب‌های معمول خارج کرده است. شما در حین خواندن این کتاب نه‌تنها خسته نخواهید شد؛ بلکه هر صفحه با تصاویر و تمرین‌های جذاب، هیجان شما را برای ادامه کتاب بیشتر خواهد کرد.
توصیه ما به شما این است که این کتاب را برای نوجوانان خود تهیه کنید و از سنین پایین‌تر به رشد مغزی آنان کمک کنید. البته شایان ذکر است که این کتاب برای رده سنی نوجوان، جوان و بزرگسال مناسب است و می‌تواند به رشد مغز شما کمک نماید.

 

کتاب پرورش حافظه و تقویت یادگیری: آموزش و تمرین برای فعالسازی حافظه ای توانمند

دکتر «پاسکال میشلان»، متخصص عصب‌شناس به نگارش کتاب «پرورش حافظه و تقویت یادگیری» برای «تقویت حافظه» پرداخته است. این کتاب توسط «میلاد کسائی» ترجمه شده. در این کتاب شما با «عملکرد حافظه و انواع آن» آشنا خواهید شد و می‌آموزید که چگونه یک حافظه قوی و طبقه‌بندی‌شده برای خود بسازید. هم‌چنین این کتاب به شما می‌آموزد که چگونه نام و چهره‌ها را بیشتر به خاطر بسپارید. 
کتاب پیش رو یکی از کتاب‌های خوب در مورد «حافظه» است که همانند کتاب بالا صفحه‌آرایی خاص خود را دارد.

در این مقاله سعی کردیم تا کتاب‌های خوب برای «تقویت مغز»، «تقویت حافظه»، «هوش و یادگیری» به شما معرفی شود. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید باشد.

به قلم «مهدیه فرجی»

کتاب‌های معرفی شده در این مطلب را می‌توانید با کد تخفیف: blog1 از سایت پاتوق کتاب تهیه کنید.

ثبت دیدگاه

دیدگاه کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی برای "بهترین کتاب ها برای بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه" می نویسد
۷ روز ضمانت بازگشت وجه ۷ روز ضمانت بازگشت وجه
ضمانت اصالت کالا ضمانت اصالت کالا
۷ روز هفته ۲۴ ساعته ۷ روز هفته ۲۴ ساعته
امکان پرداخت در محل امکان پرداخت در محل
امکان تحویل در محل امکان تحویل در محل
طراحی فروشگاه اینترنتی توسط آلماتک