کتاب تمدن نوین اسلامی؛ چالش ها و راهبردها نوشته علیاصغر رجبی است. این کتاب به تاریخ تمدن اسلام میپردازد و سعی دارد از جنبههای مختلف آن را بررسی کند و اطلاعات دقیقی در اختیار مخاطبان علاقهمند و متخصص قرار دهد.
تمدن اسلامی با تولد اولین حکومت اسلامی در مدینهالنبی شکل گرفت و با نهضتی علمی و بیمانند با محوریت قرآن و سیرهٔ پیامبر اعظم (ص)، قرنِ بعد به اوج شکوفایی رسید. دین اسلام با داشتن کارنامهای درخشان در تاریخ ظهور و گسترش خود، نشان داد که میتواند در تمامی عرصههای فرهنگی و تمدنی، زندگی سعادتمندی را برای انسان در دنیا و آخرت فراهم سازد. در واقع، دین اسلام خالق تمدنی عظیم و همهجانبه شد و ملتهای گوناگون را به یکدیگر پیوند داد و این سرمایه را در کمک به علم و تمدن بشری هزینه کرد.
با شروع جریان «بیداری اسلامی» از دو قرن اخیر تلاش برای احیای هویت اسلامی آغاز شد. از آنجایی که تمدن اسلامیِ گذشته، یکی از افتخارات در حافظهٔ تاریخی مسلمانان بوده است، یاد و خاطرهٔ آن و امید به بازگشت آن دوران طلایی، یکی از عناصر مهم و مؤثر در احیای هویت و مبارزه با خودباختگی به شمار میرفت و میرود. هرچند تمدن اسلامی پس از اعتلا و پویایی بینظیر دچار انحطاط گردید، احساس بازگشت به اسلام و احیای تمدن اسلامی، همواره در جهان اسلام وجود داشت. نهضتهای اسلامی صد سال اخیر، تجلی و تفسیر این احساس ارزشمند است. با توجه به ماهیت تکاملی اسلام، قانونمندی تمدن اسلامی و روند پرشتاب بیداری اسلامی از سویی، و ناتوانی تمدن غرب از سوی دیگر، اندیشههای احیای تمدن اسلامی، بار دیگر جوانه زده و انتظارات اسلامی نسبت به آن عینیت خواهد یافت؛ لذا بررسی علل اعتلا و انحطاط و راههای تجدید تمدن اسلامی، از دیرباز همواره در اندیشهٔ متفکران دلسوز جاری و مطرح بوده و راهکارهای مختلفی نیز ارائه شده است. با پیروزی انقلاب اسلامی که نقطهٔ عطف این مسیر بود، مرحلهٔ جدید تأسیس نظام سیاسی و تلاش برای اجرای احکام فردی و اجتماعی اسلام آغاز شد که بیدارگری رهبر و معمار انقلاب، امام خمینی (ره)، در تکوین و تداوم این ثمرهٔ درخشان، محوری و اساسی بوده است. پس از ایشان با رهبری حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای ـ حفظه الله تعالی ـ این جریان عمیقتر گشت. این کتاب روند این رشد و اهداف و موانع آن را بررسی میکند.
ثبت دیدگاه
دیدگاه کاربران