در کتاب راهبردهای اسلام، از حفظ هویت تمدنی ملت ها تا پایبندی به ساختار اسلام» نوشته علامه عبدالهادی فضلی(ره)، متفکر برجسته شیعی عربستان است. فصل اول کتاب راهبردهای اسلام، به توضیح بعضی مفاهیم کلیدی اختصاص دارد که در اثنای بحث استفاده میشود مانند: راهبرد، نظام، فرهنگ و تمدن. فصل دوم دیدگاه غرب پیرامون تعدّد تمدن ها را بررسی می کند. البته او با بیان بعضی از شواهد برتری نظریه اسلام در باب تعدّد تمدنها را نشان می دهد و بیان می کند که قوانین و حقوق اسلامی با این مسأله هیچ مشکلی ندارد. آن هم در دورهای که جهان در تحولی بزرگ به سوی تک ساختاری و تمدن واحد پیش می رود. فصل سوم و پایانی پیرامون دیدگاه عملی اسلام درباره تعدد راهبردها است، با اشاره به مکانیسم اسلام در همزیستی با تمدنها و فرهنگهایی که اسلام وارد آن ها شد و بحثش را با بُتپرستی و جاهلیت در شبه جزیره عربستان آغاز می کند.
اصل این پژوهش، کنفرانسی است که علامه فضلی در شب دوم ماه مبارک رمضان طی برنامههای فرهنگی این ماه در حسینیه ناصر شهر سیهات عربستان در سال 1415ق ارائه کرد.
راهکارهای علامه فضلی برای تبدیل مسلمانان به قدرت تمدنی برتر
علامه فضلی در پاسخ به سئوالی درباره «رهنمود عملی برای جمع کردن مسلمانان و تبدیل آن ها به قدرت تمدنی پیشرو» بیان میکند: «این موضوع با بیداری و هوشیاری پیوند خورده است. مسلمانان هنگامی که نسبت به اهمیت وجودی شان در جهان و اهمیت تمدنشان بین دیگر تمدن ها آگاه شوند، از عواملی که باعث عقبماندگی آن ها از دیگر ملتها می شود، دست برمیدارند و در برابر افراد و تمدنهایی که به دنبال تفرقه در جامعه شان هستند، میایستند. آن ها باید بدانند که جایگاه امروزی شان نسبت به 50 سال گذشته بسیار متفاوت است. در حال حاضر به شکل ویژه ای زیر ذرهبین دیگر جوامع اند و حساب دیگری برای آن ها باز میکنند، چرا که آن ها وجود شان را در بُعد فرهنگی و فکری به شکل عمومی ثابت کردند. در حال حاضر هم تلاشهای زیادی در دولتهای اسلامی برای تبدیل جوامع شان به جوامعی صنعتی با اقتصادی قوی در حال انجام است، چرا که اقتصاد نقش ویژهای در نفوذ و اعمال قدرت در جهان دارد.
ثبت دیدگاه
دیدگاه کاربران