کتاب قانون در طب (8 جلدی) اثر ابوعلی سینا با ترجمه عبدالرحمان شرفکندی توسط انتشارات سروش به چاپ رسیده است.
ابوعلی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا، مشهور به ابوعلیِ سینا، ابن سینا، پورسینا و شیخ الرئیس (زادهٔ 359 ه.ش در بخارا – درگذشتهٔ 2 تیر 416 در همدان، 980–1037 میلادی همهچیزدان، پزشک، ریاضیدان، منجم، فیزیکدان، شیمیدان، روانشناس، جغرافیدان، زمینشناس، شاعر، منطق دان و فیلسوف ایرانی و از مشهورترین و تأثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایرانزمین است که به ویژه به دلیل آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت دارد. وی نویسنده کتاب شفا یک دانشنامه علمی و فلسفی جامع است و القانون فی الطب یکی از معروفترین آثار تاریخ پزشکی است.
وی 450 کتاب در زمینههای گوناگون نوشتهاست که شمار زیادی از آنها در مورد پزشکی و فلسفه است. جرج سارتن در کتاب تاریخ علم، وی را یکی از بزرگترین اندیشمندان و دانشمندان پزشکی میداند. همچنین وی او را مشهورترین دانشمند دیار ایران میداند که یکی از معروفترینها در همهٔ زمانها و مکانها و نژادها است. همچنین وی در زمرهٔ فیلسوفان بزرگ جهان قرار دارد. دانشنامهٔ فلسفهٔ دانشگاه تنسی ابن سینا را تأثیرگذارترین فیلسوف جهان پیش از دوران مدرن معرفی میکند.
کتاب قانون ابن سینا در پزشکی به سال 1973 در شهر نیویورک ایالات متحده آمریکا تجدید چاپ گردیدهاست.
آرامگاه بوعلیسینا در میدان بوعلی سینا در مرکز شهر همدان واقع شدهاست.
کتاب «قانون» از کتاب «حاوی» رازی و کتاب «طب مالکی «اهوازی و حتی از آثار جالینوس پیشی گرفته و مدت شش قرن همه کتب پزشکی تحت تأثیر آن بوده است چرا که توانسته در موضوع طب و پزشکی مطالب قابل تأملی را به مخاطبان خود ارایه دهد. این اثر همچنین در رابطه با پزشکی سنتی و داروشناسی مطالب ارزشمندی را بیان می کند که می تواند برای هر مخاطبی جذاب و خواندنی باشد.
کتاب «قانون» شامل پنج کتاب است که هر یک به چندین فن تقسیم شده است.
کتاب اول، در امور کلیه طب به بحث می نشیند و علم طب را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار می دهد.
کتاب دوم در ادویه مفرده.
کتاب سوم(در سه مجلد) در امراض جزویه ای که بر اعضای بدن از سر تا پا واقع می شود را بیان می کند.
کتاب چهارم به امراض جزویه ای که مختص به عضوی نیستند می پردازد.
کتاب پنجم در مورد ادویه مرکبه (قرابادین یا داروسازی) به نقد و بررسی می پردازد.
ثبت دیدگاه
دیدگاه کاربران